Selecteer een pagina

De schuldenproblematiek in Nederland was de afgelopen week uitgebreid in het nieuws. Het kabinet is doordrongen van de ernst en de omvang en stelt onder meer 72 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om mensen met  problematische schulden beter te kunnen helpen. 

Door het nieuws kwam ook de fiKks-app weer onder de aandacht. Nadja Jungmann, lector schulden en incasso bij de Hogeschool Utrecht besprak bij EenVandaag op NPO Radio 1, de nieuwe maatregelen van het kabinet en benoemde  fiKks als een zinvol initiatief om problematische schulden te helpen voorkomen.

“De schaamte die mensen voelen is absoluut een van de grootste problemen.”

Jungmann is een autoriteit op het gebied van de schuldenproblematiek. Zij onderzoekt met haar collega’s verschillende thema’s, om tot een fundamentele oplossing te komen voor de schuldenproblematiek. Binnen dat onderzoek komen verschillende wetenschappelijke disciplines samen, zoals de neurowetenschappen, sociaal-psychologie, bestuurskunde en het recht.

Bij EenVandaag legde Jungmann uit dat er onderscheid bestaat tussen beginnende geldzorgen en mensen die serieuze financiële problemen hebben. fiKks is nadrukkelijk bedoeld voor die eerste categorie. Dat zijn de mensen die nog relatief eenvoudig geholpen kunnen worden, mits ze op tijd aan de bel trekken. “De schaamte die mensen voelen is absoluut een van de grootste problemen”, constateerde Jungmann. “Daardoor zien we dat mensen in het algemeen pas om hulp vragen, als het al te laat is. fiKks is een anonieme plek waar je om hulp kan vragen, dus de drempel is daar een stuk lager.”

Beluister hier het item van EenVandaag bij NPO Radio 1: