Selecteer een pagina

fiKks wil geldzaken aanpakken voordat het geldzorgen worden. Wie het stadium van serieuze financiële problemen al bereikt heeft, en niet in aanmerking komt voor schuldsanering, kan kiezen voor bewindvoering. En daar gaat het, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer in samenwerking met Nieuwsuur en journalistiek platform Investico, vaak mis. Zij deden onder andere onderzoek naar de commerciële bewindvoeringsbureaus, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.

Een bewindvoerder is iemand die financiële beslissingen neemt voor iemand die onder bewind staat.

Nieuwsuur en Investico vroegen 380 gemeenten naar hun ervaringen met beschermingsbewind en schuldhulp. Ongeveer een derde van de gemeenten reageerde en daaruit blijkt dat er geen helder beeld is of mensen onder bewindvoering wel goed geholpen worden. In de praktijk blijkt het helaas vaak mis te gaan. Het is volgens de gemeenten aan de rechter om de bewindvoerders, die ook door hen aangesteld worden, te controleren. Daar is, bij de toch al overvraagde rechtbanken, in de praktijk nauwelijks tijd voor.

De kosten voor de bewindvoering worden vergoed door de gemeenten. En die kosten lopen sinds de crisis schrikbarend hoog op. Van 55 miljoen euro in 2013 naar ongeveer 115 miljoen euro in 2015. En dat terwijl ze geen enkele invloed hebben op de kwaliteit. Sterker nog: gemeenten blijven malafide bureaus betalen omdat zij dat verplicht zijn.

Of je nu een goede of een slechte bewindvoerder hebt, een fijne situatie is het nooit. Mensen geven hun autonomie op en de bewindvoerder neemt alle financiële beslissingen. Met fiKks kunnen de meeste problemen voor die tijd al aangepakt worden. Samen kunnen we mensen in een tijdig stadium helpen.