Selecteer een pagina

Op 29 november stond fiKks in de schijnwerpers tijdens het FD Young Circle event. Een event dat aantal keer per jaar georganiseerd wordt door het Financieele Dagblad in samenwerking met A.T. Kearney. Jonge high potentials uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap gaan met elkaar in gesprek over hoe Nederland een gezond groeipad kan vinden én behouden.

De Young Circle is, zoals de naam al doet vermoeden, de ‘jongerenversie’ van de reguliere FD Circle en kenmerkt zich door het feit dat er vaak een bredere thematiek besproken wordt. Daarbij gaat het vooral over de vraag wat het bedrijfsleven kan betekenen voor de maatschappij. Meer specifiek: wat kunnen CEO’s en topmanagement bijdragen aan een zo groot mogelijke maatschappelijke impact.

Dat was ook het geval bij deze editie. Inspirerende sprekers vertelden over hun projecten met sociale relevantie. Zo sprak de Groningse ondernemer Albert-Jan Postma over WakaWaka. Hij blies het initiatief voor op zonne-energie werkende zaklampen in derdewereldlanden nieuw leven in, nadat het eerder dit jaar failliet ging. Hicham Sabir van Signify vertelde bevlogen over zijn technologische oplossingen voor het zwerversprobleem in San Francisco, waar hij eerder woonde en werkte; oplossingen die inmiddels door het gemeentebestuur van de Amerikaanse stad omarmd zijn.

De Wil en fiKks

Namens fiKks sprak Ron Steenkuijl, een van de initiatiefnemers van fiKks, over De Wil. De Wil is de visie  van waaruit verschillende maatschappelijk verantwoorde initiatieven ontplooid worden. fiKks is het eerste schaalbare initiatief dat in het kader van De Wil in heel Nederland wordt uitgerold. Meer informatie over de visie achter De Wil is te lezen in deze whitepaper.

Tussen de sprekers door gingen de aanwezigen met elkaar in discussie om zelf met ideeën te komen, die vervolgens werden gepresenteerd in een één minuut durende pitch. Daarbij werd snel duidelijk wat een snelkookpan een ruimte vol jonge, gedreven professionals kan zijn. De pitches leverden veel uiteenlopende initiatieven op die zich vooral kenmerkten door hun sterk lokale karakter. Zo waren er uitstekende ideeën voor meer vrijwilligers bij sportverenigingen, tegen eenzaamheid bij ouderen en voor meer samenhorigheid in de wijk.

Het toont maar weer eens dat als we allemaal tijd en energie steken in een beter Nederland, we ook met goede en praktische ideeën kunnen komen. Initiatieven waar we echt mee vooruit komen.

Enthousiast geworden over fiKks? Ga naar de toolbox en ga vandaag nog aan de slag met fiKks binnen jouw organisatie.