Selecteer een pagina

Heel Nederland schuldenvrij: dat is het doel. Om dat te bereiken, verkondigen we onze positieve boodschap waar we kunnen. Eén van de manieren waarop we dat doen, zijn zogenaamde stadsbijeenkomsten. In het verleden vonden die al plaats in onder meer Den Haag en Den Bosch, en onlangs was het de beurt aan Almelo.

In de businessclub van het Polman stadion van Heracles Almelo zit de zaal vol met zo’n honderd lokale ondernemers. Zij luisteren anderhalf uur lang aandachtig naar de verschillende sprekers, die geïnterviewd worden door Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

“Het kan letterlijk iedereen overkomen”

Nadat de bedenker van fiKks, Ron Steenkuijl, heeft uitgelegd hoe het initiatief is ontstaan en hoe de app werkt, is het de beurt aan fiKks-deelnemer Martin. Hij kwam van de ene op de andere dag in de financiële problemen, nadat hij van de belastingdienst hoorde dat hij een gigantisch bedrag aan ontvangen toeslagen terug moest betalen. “Mijn zaak toont eigenlijk aan dat het echt iedereen kan overkomen”, vertelt Martin. “Het maakt niet uit of je hoog- of laagopgeleid bent, een goede baan hebt of niet, soms slaat het noodlot gewoon toe.” Martin werd als deelnemer van fiKks gekoppeld aan buddy-van-het-eerste-uur Jeroen Dijsselbloem. Met de hulp van de voormalig minister is hij inmiddels uit de meest acute problemen.

Orde op zaken

Nu investeert hij veel tijd in het verspreiden van de boodschap van fiKks. “Om je heen hoor je, als je goed luistert, veel mensen die hun financiën niet op orde hebben, of in de problemen zitten. Dan wijs ik ze altijd even op fiKks. Ik merk dat veel mensen al geholpen zijn als ze de app downloaden en hun gegevens invoeren. Dan krijgen ze inzicht in hun financiële situatie en stellen ze zelf orde op zaken, zonder dat er een buddy aan te pas komt. En mocht het wel nodig zijn, staat er natuurlijk een buddy voor ze klaar om ze verder te helpen.”

“Onze samenleving is buitengewoon complex geworden”

Ook Jeroen Dijsselbloem betreedt in het Polman-stadion het podium. Hij legt uit dat hij door Ron Steenkuijl gevraagd werd als ambassadeur van fiKks, maar hij dat alleen wilde doen als hij ook buddy kon worden. Om zelf te  ervaren hoe de app werkt en het contact met de deelnemer verloopt. Daardoor kan hij eenvoudig antwoord geven op de meer praktische vragen uit de zaal. Daarna gaat hij dieper in op de materie door te spreken over de achterliggende problemen en oorzaken: “Onze samenleving is erg complex geworden, waardoor mensen soms gewoon afhaken.” Opvallend is dat ook de oud-minister opmerkt dat opleidingsniveau geen doorslaggevend criterium is. Het kan letterlijk iedereen overkomen. “Tegenover die complexiteit staat dat het heel erg makkelijk is geworden om financiële verplichtingen aan te gaan. Je kunt tegenwoordig zelfs je bed leasen. Zonder dat je het doorhebt stapelen de maandelijkse lasten zich op. En geld lenen kost geld.”

Een samenleving zonder schulden is voor iedereen beter

Dijsselbloem roept op om samen de schouders onder de schuldenproblematiek te zetten: “uiteindelijk is het win-win, want schuldenvrije werknemers zijn ook betere werknemers voor ondernemers.” Doel van de middag was natuurlijk om het lokale bedrijfsleven te enthousiasmeren en om actief met fikKs aan de slag te gaan. Dat is gelukt want in no time hadden al 60 nieuwe buddy’s zich aangemeld in de app. Een aantal mensen in de zaal meldde zich direct al aan. Maar, belangrijker, belooft het merendeel fiKks onder de aandacht te gaan brengen van het personeel met behulp van de materialen in de toolbox. Na afloop volgt een netwerkborrel met diner, waar de sprekers van de middag één op één nog de nodige toelichting geven.

Ook een stadsbijeenkomst in de regio waar jouw organisatie actief is? Neem dan contact met ons op. Voor die tijd al met fiKks aan de slag in uw bedrijf? Download de materialen uit de toolbox.