Veelgestelde vragen

Kan iedereen buddy worden?
Ja, mits je 18 jaar of ouder bent en in aanmerking komt voor een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Je hoeft geen specifieke financiële achtergrond of kennis te hebben. Als je je hebt aangemeld als buddy, doorloop je kosteloos een speciaal ontwikkeld e-learningprogramma. Zo leer je wat een schuldeiser mag en kan doen en wat de rechten en mogelijkheden van een persoon met betalingsachterstand zijn.

Wat houden mijn werkzaamheden als buddy in?
Je beantwoordt vragen van mensen die via de fiKks-app hun betalingsproblemen willen oplossen. Zoals: ‘waar vind ik een voorbeeldbrief om uitstel van betaling aan te vragen’ of ‘welke rekening moet ik als eerste betalen?’ Daarnaast ben je een soort coach en motivator. De gebruiker van de app moet het zelf doen, de buddy biedt een steun in de rug.

Hoeveel tijd ben ik ermee kwijt?
Dat hangt een beetje af van de vragen van degene die hulp zoekt. Het grote voordeel van fiKks is dat je niet gebonden bent aan een locatie, dag of tijd. Omdat het contact via de app verloopt, kun je iemand helpen wanneer en waar je wilt: vanuit thuis, je werkplek of onderweg.

Wie gebruiken de fiKks-app en kunnen mij als buddy inschakelen?
Mensen die betalingsachterstanden hebben en niet weten waar ze moeten beginnen om deze op te lossen. Dat kan in feite iedereen zijn. fiKks biedt hen de mogelijkheid hun problemen aan te pakken, zonder dat iemand hoeft te weten dat zij hulp zoeken.

Wat doet fiKks voor mensen met betalingsproblemen?
• fiKks helpt mensen om hun betalingsachterstanden op te lossen.
• fiKks geeft mensen – via een uitgebreide vragenlijst – een overzicht van hun inkomsten en uitgaven en maakt duidelijk welke rekeningen prioriteit hebben.
• fiKks ondersteunt mensen in hun contact met schuldeisers of instanties.
• fiKks wordt bij dit alles geholpen door buddy’s: mensen die iets willen betekenen voor een ander en willen helpen om het taboe op schulden te doorbreken.

Maar:
• fiKks betaalt geen rekeningen.
• fiKks leent mensen ook geen geld.

Vragen over de app?
Vragen over de werking van de app kun je stellen via app@wijgaanhetfikksen.nl

caret-down